Tehnici de uscare cu foenul: Start

Locul în care vă aflaţi Dvs!:Cursuri - Tehnici de uscare cu foenul: Start


Cum s-a dezvoltat frizeria şi coafura

din 1900 până în anii 1920 – părul a început să fie tuns scurt şi i s-a conferit mişcare, dinamism. S-a început folosirea onduleurilor Marcel sau a fierului de ondulat, care se încălzea în prealabil la ochiul aragazului. De asemenea, erau la modă şi onduleurile pe deget.

anii 1930, 1940 şi 1950 – părul a început să fie mai lung decât în anii '30, iar în următoarele trei decenii coafurile au devenit mult mai îngrijite. Permanentul a devenit o tehnică foarte răspândită. S-a dat părului mai mult volum şi consistenţă.

anii 1960 - Vidal Sassoon a introdus tunsoarea de precizie. Tunsorile au devenit mai plate şi a fost introdusă uscarea cu foenul.

anii 1970 şi 1980 – la începutul anilor 1970, părul era mai lung şi voluminos, cu mult dinanism natural. Permanentul era răspândit, în special pentru crearea unui aspect mai moale şi mai dezordonat. Părul era purtat aşa cum se aşeza după spălare.

anii 2000 şi mai departe - noul mileniu a adus instrumente ceramice şi dispozitive de întins părul. Părul lung, întins și strălucitor este foarte la modă. Ce va aduce cea de-a doua jumătate a deceniului...?

Cum se realizează uscarea cu foenul

Înainte ca Vidal Sassoon să facă ca această tehncă să devină răspândită, de cele mai multe ori clientele veneau la salon pentru şamponare şi pentru ondulare permanentă. De fapt, uscarea cu foenul este asemănătoare cu ondularea permanentă, producând schimbări fizice similare.

Umezeala combinată cu căldura pot face ca părul să-şi schimbe temporar forma. Prin schimbarea formei se modifică legăturile din cortex. Procesul de aplicare a ondulării permanente desfac şi schimbă permanent legăturile chimice din firul de păr. Uscarea cu foenul îi schimbă forma doar temporar. În stare naturală, părul conţine keratină alpha. Însă, prin ondulare sau prin schimbarea formei cu ajutorul uscării cu foenul, aceasta se transformă în keratină beta.

Cortexul părului conține legături de hidrogen care se pot rupe uşor prin umezire şi încălzire. Atunci când uscaţi părul cu foenul, îl udaţi şi îi schimbaţi forma cu ajutorul unui bigudiu sau a unei perii și uneori cu degetele. Acest proces întinde şi desface legăturile. Atunci când expuneţi părul la căldură, reduceţi treptat umezeala părului, iar legăturile iau o nouă formă.

Dacă părul este din nou expus la căldură sau umezeală îşi va reveni la forma iniţială. Pentru a menţine coafura, trebuie să evitaţi expunerea părului la umezeală. Motiv pentru care se folosesc geluri şi creme de coafare. Acestea acoperă cuticula părului şi încetinesc absorbţia umezelii de către cortex.

Cum se usucă părul cu foenul

Uscarea tunsorii finale este la fel de importantă precum tunsoarea în sine. Clientul va evalua calitatea muncii dumneavoastră în funcţie de rezultatul final. Există mai multe modalităţi de uscare şi de aranjare a părului:

 • uscarea cu ajutorul unui foen cu mâner;
 • aranjarea părului prin uscarea la cască;
 • uscarea cu ajutorul prosopului şi a degetelor; şi
 • modelarea părului prin folosirea unor dispozitive de coafare la cald.

Atunci când alegeţi metoda pe care urmează să o folosiţi, nu uitaţi că clientul dumneavoastră va trebui să fie capabil să-ţi aranjeze părul singur din momentul în care părăseşte salonul. De asemenea, ar trebui să luaţi în considerare:

 • tipul de păr al clientul dumneavoastră (de ex. tratat chimic, drept, flexibil);
 • forma finală dorită;
 • care sunt produsele de coafare pe care le veţi folosi pentru a pune în valoare tunsoarea; şi
 • ce dimensiune vor avea periile sau bigudiurile pe care le veţi alege.

Cum să uscaţi părul dându-i formă

Acest proces de coafare se realizează pe părul ud, astfel încât în momentul în care părul va fi uscat să capete o anumită formă. În prezent, cea mai populară modalitate de uscare a părului este uscarea cu foenul cu mâner (cunoscut şi sub denumirea de uscător de păr). În momentul în care uscaţi părul, există câţiva factori importanţi pe care nu trebuie să-i uitaţi, pentru a avea un rezultat bun:

 • după şamponare, tamponaţi părul cu ajutorul unui prosop (uscarea părului ud cu foenul este mai îndelungată);
 • aplicaţi orice produs de coafare doriţi, ex. spumă, gel, spray;
 • modelaţi părul sub forma dorită cu ajutorul mâinilor sau a unui pieptene;
 • delimitaţi în mod clar fiecare câmp, şi începând de la ceafă avansaţi spre partea superioară, urmând unghiurile tunsorii pentru a obţine efectul dorit;
 • îndreptaţi duza foenului spre tija firelor de păr. Astfel, cuticula se va netezi, ceea ce va conferi părului un aspect final mai plăcut;
 • folosiţi concomitent foenul şi peria. Nu ţineţi uscătorul nemişcat deasupra unei şuviţe, pentru că rezultatul obţinut va fi arderea şi nu remodelarea acesteia;
 • folosiţi funcţia de aer rece a foenului, dacă există,, pentru a fixa forma părului (aerul cald modelează părul, aerul rece îl fixează);
 • lucraţi metodic, folosind şuviţe mici şi bine definite;
 • verificaţi unghiul părului care urmează a fi ridicat.

Acest lucru va crea volum la rădăcină. Câmpurile delimitate vor determina direcţia părului. În mod normal pot fi orizontale, diagonale sau verticale. Asiguraţi-vă că fiecare fir de păr al şuviţei este uscat, înainte de a trece la următoarea. Nu uitaţi că, cu cât aveţi nevoie de mai mult volum la rădăcină, cu atât va trebui să ridicaţi mai mult. Acest lucru se obţine prin îndreptarea căldurii spre zona rădăcinii, lăsată ulterior să se răcească. Ţineţi întotdeauna uscătorul la o distanţă corespunzătoare faţă de scalpul clientului pentru a-l proteja de orice disconfort. Odată ce aţi uscat părul în forma dorită, puteţi folosi orice produs de coafare şi de fixare a coafurii. Printre acestea, se pot enumera, gelul, ceara, serul şi fixativul. Explicaţi întotdeauna clientului dumneavoastră cum îşi poate aranja părul acasă şi recomandaţi-i produsele corespunzătoare, astfel încât să-l ajute să-şi îngrijească părul.